Skip to content

Mere om os

Tolstrup Æbler er frisk, økologisk frugt med sødme, syrlighed og røde kinder… Spiseæblerne gror på en bakketop nord for Horsens Fjord, hvor østjyder har sået og høstet i mere end 6.000 år. Nogle er store, andre er små, for sådan er æbler fra naturens hånd, og hvem siger, de skal være ens?

I 2008 plantede Lis Andersen og Holger Hansen 10.000 træer i den fede østjyske muld.
I dag er der 18.000 træer med både æbler, pærer og blommer.
Det er Danmarks bedste jord, mener Holger, der har boet på egnen hele sit liv og været økologisk planteavler i mange år.
”Og danske æbler er bare så gode – de minder mig om min barndom og har en fantastisk saft og
kraft”, siger han. Lis og Holger passer selv plantagen, så man kan finde dem med hakkejern og saks ude mellem rækkerne.

Og det er helt ok, hvis kunderne går en tur i plantagen: ”Vi vil gerne møde dem og fortælle om økologisk frugtavl”, siger Lis.

I starten af september  begynder høsten – frugterne plukkes forsigtigt i hånden én efter én.
Først er de sarte, sødmefulde sommeræbler Discovery og Colina klar. De skal spises med det
samme.

Senere i september og oktober kommer turen til de æbler, der har fået farve og syrlighed af kølige nætter:
Initial, Rød Aroma, Holsteiner Cox, Aristha, Pirouette, Belle de Boskoop og Rød Ingrid Marie. Se øvrige sorter her.
Hver sort har sin særlige smag og aroma, så den store variation er vigtig for Tolstrup Æbler: Hvis
man kun spiser én slags, går man faktisk glip af, hvad et æble kan være.

Plantagen har sine egne bier, mejser, mariehøns og svirrefluer, som er med til at holde skadedyr i skak og frugten sund.
Desuden laver bierne den herligste honning til gårdbutikken.
Selv vinden giver en hånd med. Den har frit spil på den højtliggende plantage og blæser fugten væk, så livet bliver surt for svamp og mug.

Måske findes der en lettere måde at sikre en sprød, saftig frugt på, men som Holger siger:
”Det er ikke ligegyldigt, hvordan man passer og
plejer et træ – omhu kan både ses og smages…”.